Tuesday 24 May 2011

donut coklat


Bahan-bahan


  • 2 sudu marjerin
  • 2 sudu gula
  • tepung gandum
  • 1/2 peket mauripan
  • sedikit garam
  • air
  • minyak untuk menggoreng
  • coklat masakan
  • coklat rice

cara-cara membuatnya

  1. mula-mula mauripan dicampur dengan sedikit air dalam bekas uli.
  2. masukkan marjerin, gula dan garam.
  3. kemudian masukkan tepung gandum. (lebih kurang 2 cawan).
  4. air dimasukkan sedikit demi sedikit dan bermulalah proses menguli sehingga menjadi doh.
  5. doh hendaklah tidak terlalu lembik atau terlalu keras.
  6. sesudah siap rehatkan doh lebih kurang 1 jam atau sehingga membesar 2 kali ganda.
  7. selepas direhatkan uli balik doh tersebut. Ambil sedikit demi sedikit dan bentukkan seperti donut. rehatkan kembali selama 1/2 jam.
  8. bolehlah digoreng dalam minyak yang banyak.
  9. selepas disejukkan bolehlah diletakkan di atasnya coklat masakan dan coklat rice untuk hiasan.buatlah mengikut kreativiti anda sendiri.

No comments:

Post a Comment